Professzionális fémes megoldások

A csőhajlítás lényege, korszerű megvalósítása és hasznossága

Csőhajlítás

 

A korszerű mobil színpadok, traverzek, színpadfedések, és egyéb fémből készült alkatrészek gyártásának egyik fontos eleme a csőhajlítás módszere. A cikkben az eljárás hasznosságát, lényegét, illetve gyakorlati megvalósítását fogjuk megmutatni.

A csőhajlítás lényege és hasznossága

A csőhajlítás módszerével különféle csőívek, csőkészítmények és acélidomok elkészítésére van lehetőség. Főként azért van rá szükség, mert a gyárilag elkészített csövek csak félkész gyártmánynak számítanak.

Úgyhogy a méretre szabásuk mellett egyrészt egymáshoz, valamint a különféle szerelvényekhez kell igazítani őket. Ehhez kínál praktikus, hatékony és nem utolsó sorban gazdaságos megoldást a csőhajlítás.

Az eljárás fontosságát pedig remekül példázza, hogy a mobil színpadok építése mellett meglehetősen sokféle iparágban mutatkozik igény ezekre a speciálisan készített idomokra. Fontos hozzátenni, hogy precíziós idomokat hajlítunk, vagyis az eljárással a cső keresztmetszete és falvastagsága változatlan marad.

Az ívelés, valamint a hajlítás közti eltérésről

A témakör kapcsán fontos tisztázni az ívelés, valamint a hajlítás lényegét. Habár mindkettő fontos szerepet tölt be, ugyanakkor más és más célt szolgálnak. Természetesen egy felkészült szolgáltató mindkét eljárást képes precízen kivitelezni.

Az ívelés a gyakorlatban azt jelenti, hogy tulajdonképpen egyetlen ívben hajlítjuk a megmunkálásra váró csövet. Tipikus példája, amikor egy félkör ívet hajlítunk a csőből. Az alábbi fotón remekül látszik, hogyan is valósult ez meg a Bácsalmási Németek Egyesületének készített színpadnál.

Hajlításról pedig akkor beszélhetünk, amikor egyenes csövön hajlítunk egy „sarkot”. Fontos hozzátenni, hogy magán a csövön egynél több helyen is elképzelhető ilyen típusú hajlat.

A csőhajlítás mechanikus, illetve CNC géppel történő kivitelezéséről

A gyakorlatban történő kivitelezés egyik típusa az úgynevezett mechanikus, a másik pedig a CNC gép segítségével megvalósuló csőhajlítás. A mechanikus eljárás ma már kevésbé hatékony, gyakorlatilag elavult metódusnak számít, ezért csak ritkább esetekben válik szükségessé.

Mi is kizárólag a fejlettebb, eredményesebb és minőségibb produktummal járó CNC általi csőhajlítást végezzük. Megrendelői oldalról gyakran merül fel kérdésként ezzel kapcsolatban, hogy a cső átmérőjét és a fal vastagságát tekintve milyen értékekkel dolgozunk.

Csőhajlítást végezve a CNC gépünk átmérőnél 60mm, a falvastagságot illetően pedig 5mm-ig terjedő határértékkel funkcionál. Ívelésnél pedig az átmérő határértéke 90 mm, a falvastagság pedig szintén 5mm lehet maximum.

A csőhajlítás kivitelezéséhez szükséges alapanyagokról

Alapanyagként egyrészt az alumínium, másrészt a rozsdamentes acél merülhet fel lehetőségként. Természetesen mindkét matéria kapcsán a kedvező fizikai tulajdonságok miatt mondható el, hogy alkalmasak a csőhajlításhoz.

A rozsdamentes jellegen túl az acél esetében plusz előnyt jelent, hogy a felmerülő igényeknek megfelelően akár az íveléséhez, akár a hajlításához is adottak a lehetőségek. Vagyis tökéletes alapot szolgáltat a minőségi munkához.

Ami a beszerzést illeti, kérésre mi is szívesen biztosítunk alapanyagot. Emellett persze a külső forrásból történő alapanyag beszerzés is megoldható. A legfontosabb természetesen az, hogy a csőhajlításhoz alkalmazni kívánt matéria a tulajdonságait tekintve megfeleljen az elvárásoknak.

Segítünk a csőhajlítást igénylő feladatok megvalósításában

Amennyiben többet szeretne tudni a csőhajlításról, az alábbi linkre érdemes kattintani. A választható paramétereken túl ugyanis fotós illusztrációk is elérhetők a munkáinkról.

Ha pedig ajánlatot szeretne kérni, illetve kérdése van a megvalósítás terén, az alábbi elérhetőségeken szívesen állunk rendelkezésre

Kérjen ajánlatot


    Mobil színpad, traverz, színpad fedés, alumínium szerkezet készítés, csőhajlítás