Professzionális fémes megoldások

A traverz szerkezetek hasznosulása a színpadok kialakításánál

Traverzek, színpad fedések

 

Ebben a cikkben a traverz alkalmazásának hozzáadott értékére igyekszünk rávilágítani a masszív, strapabíró, ugyanakkor könnyen kezelhető modern színpadok kapcsán. Lesz szó a traverz fogalmáról, előnyeiről, egyes változatairól, illetve a felhasználási lehetőségeiről.

A traverz fogalma és hasznossága

Nyersfordításban a traverz keresztgerendát vagy alátámasztó gerendát jelent. Szakmai berkekben a rácsostartó megnevezés is gyakori. A lényeg persze, hogy a traverz több tartóelem összekapcsolásával kialakított rendszert jelent.

A különféle színháztechnikai tartórendszerek, vagy színpad fedések elsőrendű eszköze. Ez fokozott teherbírásának köszönhető. Moduláris rendszerüknek köszönhetően több méretben, kialakításban összeszerelhetők.

Dióhéjban a tartóelemek alkalmazásának fizikai elméletéről

A traverz a maga komplex szerkezete miatt teherbírás és stabilitás szempontjából egyaránt biztosabb megoldást kínál az egyszerű tartó rudakhoz képest. A megbízhatóság kulcsa, hogy a szerkezet tartóelemeinek az ereje a szoros összekapcsoláson keresztül összeadódik.

Úgynevezett belső kényszerek tartják össze a speciális rúdszerkezet minden egyes tartóelemét, míg a környezettel való összeköttetést külső kényszerek biztosítják. Fontos, hogy a tér három síkjában szükséges a merev tartószerkezetet kialakítása.

A relatív elmozdulást megakadályozó belső kapcsolódások között érdemes kiemelni

  • a belső csuklót, ami a relatív eltolódásokat hivatott meggátolni, síkban kettő, térben pedig három szabadságfokot lekötve;
  • valamint az erő-, és nyomatékátvitelre is alkalmas merev kapcsolatot, amely a kapcsolódó elemek közötti összes relatív elmozdulást hivatott meggátolni.

Amiért a traverz gyártásához az alumínium jelent ideális matériát

Miért jelent sokkal kedvezőbb megoldást acél helyett alumíniumot felhasználni a traverz legyártásához? A válasz főként a felhasználás jellegében, valamint az ehhez passzoló fizikai tulajdonságokban keresendő.

Fontos, hogy a magas teherbírás és a stabilitás mellett a traverz szerkezetének önsúlya alacsony legyen. Így biztosítható, hogy a szerkezettel könnyű legyen dolgozni. Eközben a magasban történő alkalmazás is biztonságos marad.

Mindezt alapul véve tehát az alumínium sokkal inkább kézenfekvő opció az acélhoz képest.

EVO-Truss traverzek, amelyekkel szívesen dolgozunk
  • EVO-TRUSS33 – háromszög alakú (30cmx30cmx30cm) elemekkel, amelyek alumínium kúpokkal illeszthetők egymáshoz, leginkább beltérben, kisebb terhelhetőség, vagy kiegészítő elemekként;
  • EVO-TRUSS34 – négyszög alakú (30cm x 30cm) elemekkel, tetők és LED fal tartók lábaiként, vagy nagyobb távolságok áthidalásához;
  • EVO-TRUSS44 – négyszög alakú (40cm x 40cm) elemekkel, a fokozott teherbírásnak köszönhetően leginkább kültéri alkalmazáshoz;
  • EVO-TRUSS54 – ugyancsak négyszög alakú (50cm x 50cm) elemekkel, komolyabb tetőszerkezetek és LED falak tartó elemeiként, vagy pedig két pont közötti, akár 20 méteres távolság áthidalásához;
  • EVO-TRUSS íves traverzek – eltérő geometriai kialakítással, dekorációs elemként, illetve nagykeresztmetszetű egyedi színpadfedések elemeiként használhatók;
  • EVO-TRUSS sarkok és kockák – a különféle csatlakozási pontok és elágazások kulcsfontosságú elemei.

A traverzek felhasználási lehetőségei

Mivel alumínium felhasználásával előállított szerkezetekről van szó, ezért kültéren és beltéren egyaránt eredményesen alkalmazhatók. A traverz kültéren történő felhasználása a színpad fedésének masszív és strapabíró kialakítását szolgálja.

Traverz, színpad fedés, truss
A traverz szerkezet segítségével a fény és hangtechnikai eszközök stabil elhelyezése szintén kivitelezhető. Mindezen felül színházi előadások, televíziós műsorok, illetve film díszletek tartószerkezeteit is hatékonyan fel lehet építeni traverzekkel.

Referenciák és mobil színpadok, ahol traverzekkel dolgoztunk

Kérjen ajánlatot


    Mobil színpad, traverz, színpad fedés, alumínium szerkezet készítés, csőhajlítás