Professzionális fémes megoldások

LEADER program – pályázati lehetőség önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, vállalkozásoknak

Leader Pályázat

Idén is lehet pályázni a LEADER program keretén belül kiírt pályázatokra. A Leader program része az EU vidékfejlesztési törekvéseinek. A LEADER tulajdonképpen egy betűszó, a „Liaison Entre Actions pour le Development de l’Economie Rurale” francia kifejezés szavainak kezdőbetűiből áll össze. Magyar jelentése pedig „Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében”.

Különböző kistérségekben úgynevezett Helyi Akciócsoportot (HACS) kell létrehozni, melyben az önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók kapnak helyet. Az akciócsoport feladata, hogy helyi vidékfejlesztési stratégiát hozzon létre. Majd a rendelkezésre álló forrásokat helyben, a politikai és gazdasági szereplők bevonásával a különböző támogatási területeket összességében figyelembe vevő, komplex elképzelések mentén ossza szét.

Az Európai Unió ezen programja 1990-ben indult. Először 217 helyi akciócsoport jött létre az akkori EU területén. Az akkori (1991-1994-ig) felhasználható összeg 400 millió ECU volt. Ekkor jöttek rá, hogy a program jobban működik, ha nem centralizált, hanem helyileg történik a kiírás és elbírálás.

A LEADER II-t 1995-1999 között működött. 1,7 milliárd eurora emelték a keretösszeget. Célkitűzései hasonlóak voltak az előző időszak programjával, de prioritást kapott a helyi közösségek motiválása, bevonása, edukálása, valamint az innováció. 1998-ra 850 akciócsoport jött már létre.

LEADER+ 2000-ben indították és 2006-ig működött. A LEADER+ is vitte tovább az előző időszakok sikeres kezdeményezéseit. Újdonságként a közösségek segítségével kialakított helyi partnerség említhető. A költségvetés ekkor már 2,5 milliárd euro volt.

2013-ra a keretösszeg 13,78 milliárd eurora növekedett. Cserébe minden vidékfejlesztési elképzelésnek része kellett, hogy legyen a LEADER program.

LEADER program Magyarországon

2002 és 2004 között vezették be Magyarországon a LEADER programot. Cél a tapasztalatszerzés és a program hazai működés-képessége volt, valamint a program szemléletének elsajátítása.

2004-ben az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Programon belül indult a LEADER+. 25 millió euró, azaz 6,7 milliárd forintot ítéltek oda. 25% magyar, 75% EU-s forrás volt. Döntő többségben a támogatás célja a turizmusfejlesztés, a térségi együttműködések fejlesztése, a kulturális örökség védelme és a hagyományőrzés, a természeti értékek megóvása, a munkahelyteremtés, valamint a helyi gazdaság élénkítése. 2007 és 2013 között a keretösszeg 70 milliárd forintra emelkedett.

A Metallum-Tech és a LEADER program

Cégünk évek óta dolgozik együtt önkormányzatokkal, civil szervezetekkel különböző kistérségekben. Ezért a LEADER program ismert terep számunkra. Közösségfejlesztési, turisztikai, helyi értékmegőrző és még sok egyéb tárgyú pályázatokban leginkább színpad készítéssel tudtunk segíteni. De színpadfedések, egyedi alumínium- és acélszerkezetek gyártásában is részt tudunk venni, amennyiben az eszközbeszerzés engedélyezett az adott kiírásban.

Az évek során olyan sok LEADER projektünk volt, hogy kapcsolatot alakítottunk ki pályázatíró cégekkel, akik be tudnak segíteni a pályázati anyag elkészítésében, ha erre szükség van.

A konkrét pályázatokról ide kattintva kaphat bővebb információt.

Használjuk ki együtt az EU által kínált lehetőségeket.

Kérjen ajánlatot


    Mobil színpad, traverz, színpad fedés, alumínium szerkezet készítés, csőhajlítás